Nyt on taas aika päivittää Taiteiden yön pukeutumiskoodi eilisten havaintojen perusteella. Se on sama kuin ollut jo  30 vuotta. Isot  puuhelmet ja rohkean kukallinen halatti käyvät varmasti ensi vuonnakin. Huivi on ihan must.

Taiteiden yö on hyvin boheemi. Koska taiteilijat ovat boheemeja kuulemma. Siispä kaikkien pitää jäljitellä heitä, vähän kuin naamiaisissa. Hyvä, että tällainen päivä on keksitty, niin kaikilla on tilaisuus maistella hetki hurjaa taiteilijaelämää ja löytää itsensä vaikkapa Kämpistä tai Kappelista.

Taiteiden yönä firma tarjoaa skumpat vapautuneesti jo ennen työajan päättymistä.  Ihanan boheemia!  Ei sillä väliä, mikä  yrityksen toimiala on. 

Vartiontifirmoissa ja autokaupoissa kilistellään yhtä lailla kuin kirjastoissa ja gallerioissakin.

Kaikkihan me kannatamme taidetta, etenkin kun se tarjoaa tilaisuuden lusmuilla jo torstaina. Viikonloppu lähtee siitä kivasti käyntiin. Toimarikin uskaltaa laittaa värilliset Converset kehiin. Ne ovat kulkeneet siellä Volvon takapenkillä  Espoosta asti ja sinne ne joutuvat takaisin tuhkimoyönsä jälkeen.

Bisnesmiehelläkin voi olla Taiteiden yönä olla lätsä tai panamahattu päässä ja rouvasihmisillä leikkisä lierihattu. Silloin on lupa varovaisesti kokeilla miltä tuntuisi ollakin vähän  kulturelli ja hiukkasen hipahtava. Jos tuttuja tulee vastaan, he ovat samanlaisissa univormuissa. Jolleivät ole, se on heidän häpeänsä.

Moni, ehkäpä useimmat, selviytyvät Taiteiden yöstä joustavasti näkemättä yhtään taidetta. Pelkkä flaneeraus pitkin pääkatuja ja parveilu jossain Akateemisen kulmilla riittää oikein hyvin. Jos johonkin taidetapahtumaan sattuu eksymään, siellä aika kuluu mukavasti poskisuudelmia vaihtaen ja tuttujen kanssa mukavia rupatellen.  Ja myöhemmin  Art goes kapakka  ja koko muu jengi  siinä messissä.

Aamuinen päänsärkykin tuntuu niin paljon jalommalta kun siihen on tällainen yhteinen syy. Jos työpaikalle tulee raahauduttua vielä perjantaina, on kulttuuripitoista puheenaihetta lounastunnilla riittämiin. Kuka oli missäkin ja ketä muita siellä oli.

Entäs nuoriso sitten? Nuorison puku- ja käyttäytymiskoodi on sama kuin aina muutenkin. Pillifarkut, huppari, jotkut Vansit jalassa ja bisse kädessä. Tytöillä toppi.

Hipsterien pukokoodi on niin monimutkainen, että tämänvuotisen version tunnistaminen olisi vaatinut enemmän osallistuvaa havainnointia. Ylipäätäänhän hipsterit voivat pukeutua millä tavalla tahansa ja se on aina ironinen statement johonkin suuntaan. Jos minulla vaikka on vyölaukku olalla, voin joko luulla, että se on cool tai sitten vaihtoehtoisesti haluan pilkata niitä,  jotka luulevat, että se on cool.